Imágenes
Posts del mismo autor

Ver otros posts

fas fa-chevron-right

ARTZAIN EGUNA

ARTZAIN EGUNA

BLOG GASTROMAPA PARTNERS RECETAS fas fa-bars BLOG GASTROMAPA PARTNERS RECETAS PROFESIONALES PROFESIONALES fas fa-sign-in-alt Idiomas fas fa-flag Español Euskara English Compartir fas fa-share-alt fab fa-facebook-square FACEBOOK fab fa-twitter-square TWITTER fab fa-instagram INSTAGRAM fab fa-flickr FLICKR fab fa-youtube-square YOUTUBE Buscar fas fa-search
Login
{{ login_error.message }}

Te damos la bienvenida de nuevo. ¡Inicia sesión!

Login Accediendo...
¿Olvidaste la contraseña?
¿Aún no tienes una cuenta? Registrarse
Al continuar, confirmas tu conformidad con nuestra Política de privacidad y Términos de uso.
{{ forgot_password_error.message }}

¿Has olvidado tu contraseña?

No pasa nada. Introduce tu dirección de correo electrónico y te enviaremos un enlace para restablecer la contraseña.

Enviar enlace Enviando...
Cancelar
Registro
{{ register_error.message }}

¿Quieres registrarte en Euskadi Gastronomika? Esta opción es válida para todas las empresas que han superado con éxito el proceso de incorporación y que forman parte de Euskadi Gastronomika.

Si quieres más información no dudes en informarte en info@euskadigastronomika.eus

Registrar nuevo usuario Registrando...
¿Ya tienes una cuenta? Iniciar sesión
Al continuar, confirmas tu conformidad con nuestra Política de privacidad y Términos de uso.
¡Usuario registrado correctamente!

Kaixo! Hemos recibido tu solicitud de registro. En breve te enviaremos la confirmación. Eskerrik asko!

Aceptar
Link enviado con éxito

Te explicamos el modo de restablecer la contraseña:

  • Abre el correo electrónico que hemos enviado a {{ forgot_password_form.email }}
  • Haz clic en el enlace del correo electrónico para restablecer la contraseña.
Buscar fas fa-location-arrow Cerca de mí
19/04/2022

ARTZAIN EGUNA

Gizakiak Neolitoan, duela 10.000 urte inguru, konturatu ziren elikatzeko aukera handiagoa zutela abereak edukita, ehizaren menpe egon gabe erabat. Ordutik, gizakia ganaduaz eta horren ongizateaz arduratu da.
Gaur egun, artzainek urtero eramaten dituzte artaldeak mendietatik haranetako belardi epeletara, bertan elika daitezen, eta hilabete beroenetan mendira itzultzen dira, mendi-larre freskoetara.

Antzinako ohitura hori gure lurraldeko artzain-festa adierazgarrienetako bat bilakatu da. Artzain Egunaz ari gara.

Euskal Herriko hainbat herritan ospatzen dute, Ordizian eta Legazpin, adibidez.

Aurten, apirilaren 20an ospatuko dute Ordizian Artzain Eguna, Pazko asteazkenez. Artzainen lana nabarmentzea eta bertaratuko garenoi ogibidearen berri ematea da ospakizunaren xedea. Eta heltzear denez, hari buruz hitz egingo dizuegu.

2.000 arditik gorako artaldea Gipuzkoako herri honetako hirigune historikoko kaleak zeharkatzen ikustea izaten da eguneko ekitaldirik deigarrienetako bat. Uda partean abereak mendi-larreetara eramateko antzina artzainek egiten zuten transhumantzia gogorarazten du.

Baina jardueren egitaraua zabala da. Artzain Egunaren inguruan ekitaldi ugari antolatzen dira, trikitilarien eta dultzaineroen doinuek girotuta.

Gainera, egun horretan ongietorri ofiziala ematen zaio Idiazabal gaztaren kanpaina berriari, horixe baita eguneko beste protagonista handienetako bat. Aurten, Tolosako Ama tabernako Javi Rivero eta Gorka Rico gure bazkideak izango dira gazta berria moztuko dutenak.

Ez dira faltako artzain-txakurren lehiaketa, ekoizleen azoka, asteko ohiko merkatua, gazta saltzen duten postuak eta Goierriko artisau-lanen salmahaiak. Ardi-mozte erakustaldia ere egingo dute, eta ongintza-helburua izango duen Eusko Labeldun esneko bildotsaren dastatzea ere.

Ikusten duzunez, jaiegun horretan gure sustraiek garrantzi handia izango dute. Bertan egongo da Aitor Buendía ere, La Ruta Slow irratsaioko mikrofonoekin. Eguneko soinu guztiak jaso eta apirilaren 24ko saioan eskainiko ditu, Radio Euskadin. Askotariko soinuak izango dira, artaldea herriko erdigunera jaistean jasotakoak, sari-banaketetakoak eta abar.

Hori guztia irakurrita, esperientzia bertatik bertara bizitzeko gogoa piztuko zitzaizulakoan gaude. Badakizu egin dezakezula?

Egun ahaztezina igaro dezakezu gure eskualdeetan!

Urkiolan aukera izango duzu ardiak jezteko, garaia bada ardiei ilea mozteko, ardi-esnearekin gatzatua egiteko, artaldearekin eta zakurrarekin zelaietan zehar ibiltzeko… eta baita Idiazabal gazta dastatzeko ere.

Goierrin eta Karrantzan ere aukera izango duzu Egun batez artzain izateko. Apiriletik azarora artaldeen bizileku diren larreetara hurbilduko zara, bista ikusgarriez gozatzeko, latxa ardiaren jatorria ezagutzeko eta gaztandegiak bisitatzeko.

Aste Santurako plan bikaina, ezta?

fab fa-facebook-square fab fa-twitter-square fab fa-linkedin fab fa-pinterest
Imágenes
Posts del mismo autor

Ver otros posts

fas fa-chevron-right
info@euskadigastronomika.eus

La excelencia de los productos y el buen hacer de nuestros cocineros son señas de identidad de Euskadi. Para potenciar esta forma de entender la gastronomía hemos creado Euskadi Gastronomika, una red formada por restaurantes, bares, tiendas y otros establecimientos gastronómicos que cumplen una serie de criterios de exigencia y compromiso.

¡Si buscas calidad, busca el sello de Euskadi Gastronomika!

Euskadi Turismo Tripadvisor Google Places Eusko Jaurlaritza