Imágenes
Posts del mismo autor

Ver otros posts

fas fa-chevron-right

Gozatu sagardotegiez Euskadin urte osoan

Gozatu sagardotegiez Euskadin urte osoan

BLOG GASTROMAPA PARTNERS RECETAS fas fa-bars BLOG GASTROMAPA PARTNERS RECETAS PROFESIONALES PROFESIONALES fas fa-sign-in-alt Idiomas fas fa-flag Español Euskara English Compartir fas fa-share-alt fab fa-facebook-square FACEBOOK fab fa-twitter-square TWITTER fab fa-instagram INSTAGRAM fab fa-flickr FLICKR fab fa-youtube-square YOUTUBE Buscar fas fa-search
Login
{{ login_error.message }}

Te damos la bienvenida de nuevo. ¡Inicia sesión!

Login Accediendo...
¿Olvidaste la contraseña?
¿Aún no tienes una cuenta? Registrarse
Al continuar, confirmas tu conformidad con nuestra Política de privacidad y Términos de uso.
{{ forgot_password_error.message }}

¿Has olvidado tu contraseña?

No pasa nada. Introduce tu dirección de correo electrónico y te enviaremos un enlace para restablecer la contraseña.

Enviar enlace Enviando...
Cancelar
Registro
{{ register_error.message }}

¿Quieres registrarte en Euskadi Gastronomika? Esta opción es válida para todas las empresas que han superado con éxito el proceso de incorporación y que forman parte de Euskadi Gastronomika.

Si quieres más información no dudes en informarte en info@euskadigastronomika.eus

Registrar nuevo usuario Registrando...
¿Ya tienes una cuenta? Iniciar sesión
Al continuar, confirmas tu conformidad con nuestra Política de privacidad y Términos de uso.
¡Usuario registrado correctamente!

Kaixo! Hemos recibido tu solicitud de registro. En breve te enviaremos la confirmación. Eskerrik asko!

Aceptar
Link enviado con éxito

Te explicamos el modo de restablecer la contraseña:

  • Abre el correo electrónico que hemos enviado a {{ forgot_password_form.email }}
  • Haz clic en el enlace del correo electrónico para restablecer la contraseña.
Buscar fas fa-location-arrow Cerca de mí
12/05/2022

Gozatu sagardotegiez Euskadin urte osoan

Euskadira etortzea plan ona da beti, argi dago. Eta planei buruz ari garela, badago ezin galduzko plan bat, euskal gastronomiako ohiturarik errotuenetako bat ezagutzea eta hartaz gozatzea: gure sagardotegiren batean esperientzia bat izatea.

Sagardoa 

Ziur badakizula sagardoa zer den, baina badakizu zertan den desberdina euskal sagardoa?

Sagar-zukua hartzituz lortzen den edaria da sagardoa. Gipuzkoako Sagardogileen Elkartearen arabera, euskal sagardoa «ohitura tradizionalei jarraituz egiten da, azukrerik gehitu gabe, jatorri endogenoko gas karbonikoa baino ez du, eta 4,5 gradutik gorako graduazio alkoholikoa du».

Euskal baserrietako edari tradizionala izan da hainbat mendetan. Baserri askok beren sagarrondoak zituzten, eta etxeko sagardoa egiteko erabiltzen zituzten sagarrak. 

Txotx!

Halaber, lagun, lankide eta erosleekin elkartzeko ohitura zegoen, etxean egindako sagardoa dastatzeko. Upel bakoitzeko sagardoa dastatu eta gehien gustatzen zitzaiena aukeratzen zuten, botilaratu aurretik. 

Sagardoa dastatzeko, zulo bat egiten zen upel bakoitzean. Zulo hori gantzez estali eta ziri izeneko hagaxka bat kentzen zen, zuloa berriz irekitze aldera. Prozesu hori errazago egiteko, duela 100 urte baino gehiago zotz bat erabiltzen hasi ziren zuloa irekitzeko.

Hasieran dastaketa komertziala zen ekitaldi hura ospakizun soziala da gaur egun, eta kuadrillek eta familiek, sagardoa ez ezik, sagardotegiko menu ezaguna ere dastatzen dute: bakailao-tortilla, bakailaoa pil-pilean edo piperrekin, txuleta, eta gazta irasagarrarekin eta intxaurrekin.

Gaur egun, Txotx! oihu ezagunak upel bat irekiko dela iragartzen du. Mahaikideak jaiki eta upelaren inguruan biltzen dira, edalontzi bat sagardo hartzeko.

Ekintza hori erritual txiki bat da berez: edalontzia eskuan eta modu ordenatuan hurbiltzea, eta sagardo-kantitate txikia hartzea, distantzia egokian, sagardoa hautsi dadin eta edariaren dastamen- eta aroma-propietate guztiak lortzeko.

Sagardotegien denboraldia 

Euskadiko sagardotegien denboraldia urtarrilaren erdialdean hasten da, «Gure sagardo berria!» oihuarekin batera. Eta apirilaren amaierara edo maiatzaren hasierara arte sagardo-uzta berriaz gozatzeko aukera dago.

Gaur egun, ordea, sagardotegi askok urte osoan dituzte ateak zabalik. Hortaz, bisitan etortzen zarenean, zuk ere gozatu ahal izango duzu aukera horretaz.

Sagardoaren kulturarekin lotutako hainbat jarduera egin daitezke, eta horiek ezagutzera gonbidatzen zaitugu, goza dezazun. Hona hemen:

 

Zeren zain zaude? Zatoz eta ezagutu bertatik bertara sagardoaren mundu interesgarria.

Zain gaituzu edalontzi bat eskuan!

fab fa-facebook-square fab fa-twitter-square fab fa-linkedin fab fa-pinterest
Imágenes
Posts del mismo autor

Ver otros posts

fas fa-chevron-right
info@euskadigastronomika.eus

La excelencia de los productos y el buen hacer de nuestros cocineros son señas de identidad de Euskadi. Para potenciar esta forma de entender la gastronomía hemos creado Euskadi Gastronomika, una red formada por restaurantes, bares, tiendas y otros establecimientos gastronómicos que cumplen una serie de criterios de exigencia y compromiso.

¡Si buscas calidad, busca el sello de Euskadi Gastronomika!

Euskadi Turismo Tripadvisor Google Places Eusko Jaurlaritza