Imágenes
Posts del mismo autor

Ver otros posts

fas fa-chevron-right

Sagardoaren kultura Euskal Herrian

Sagardoaren kultura Euskal Herrian

BLOG GASTROMAPA PARTNERS RECETAS fas fa-bars BLOG GASTROMAPA PARTNERS RECETAS PROFESIONALES PROFESIONALES fas fa-sign-in-alt Idiomas fas fa-flag Español Euskara English Compartir fas fa-share-alt fab fa-facebook-square FACEBOOK fab fa-twitter-square TWITTER fab fa-instagram INSTAGRAM fab fa-flickr FLICKR fab fa-youtube-square YOUTUBE Buscar fas fa-search
Login
{{ login_error.message }}

Te damos la bienvenida de nuevo. ¡Inicia sesión!

Login Accediendo...
¿Olvidaste la contraseña?
¿Aún no tienes una cuenta? Registrarse
Al continuar, confirmas tu conformidad con nuestra Política de privacidad y Términos de uso.
{{ forgot_password_error.message }}

¿Has olvidado tu contraseña?

No pasa nada. Introduce tu dirección de correo electrónico y te enviaremos un enlace para restablecer la contraseña.

Enviar enlace Enviando...
Cancelar
Registro
{{ register_error.message }}

¿Quieres registrarte en Euskadi Gastronomika? Esta opción es válida para todas las empresas que han superado con éxito el proceso de incorporación y que forman parte de Euskadi Gastronomika.

Si quieres más información no dudes en informarte en info@euskadigastronomika.eus

Registrar nuevo usuario Registrando...
¿Ya tienes una cuenta? Iniciar sesión
Al continuar, confirmas tu conformidad con nuestra Política de privacidad y Términos de uso.
¡Usuario registrado correctamente!

Kaixo! Hemos recibido tu solicitud de registro. En breve te enviaremos la confirmación. Eskerrik asko!

Aceptar
Link enviado con éxito

Te explicamos el modo de restablecer la contraseña:

  • Abre el correo electrónico que hemos enviado a {{ forgot_password_form.email }}
  • Haz clic en el enlace del correo electrónico para restablecer la contraseña.
Buscar fas fa-location-arrow Cerca de mí
07/10/2021

Sagardoaren kultura Euskal Herrian

Kontu ezezagun asko daude oraindik Euskadiko sagarrari eta sagardogintzari buruz. Nolanahi ere, euskal sagarrondoei buruzko lehen aipamena 1024koa denez, argi dago funtsezko elementu bat dela aspalditik. Hainbat teoria daude, eta batzuek diote Afrikatik iritsi zela, edo hegazti migratzaileen bidez.

Gure kulturaren zati handi bat sagardoari lotua dago. Ohiko edaria zen garai bateko euskaldunentzat, eta marinelek edaten zuten eskorbutoa bezalako gaitasunen erremedio gisa. Itsasontzien bodegak lepo betetzen zituzten “medizina” preziatuaz beteriko upelekin, eskifaia kide bakoitzak hiru litro edaten baitzituen egunean. Dolare-baserriak lurralde osora zabaldu ziren, biztanleria osoa asebete ahal izateko.
Sagardoaren ekoizpen prozesua irail amaieran edo urri hasieran hasten da, eta bost fase ditu:

  1. Sagarra biltzea.
  2. Xehatzea eta prentsatzea.
  3. Muztioa egitea eta hartzidura.
  4. Botilaratzea.
  5. Lortutako produktua dastatzea.

Sagarrak banan-banan biltzen dira kizkia izeneko tresna batekin. Gaur egun, 14 bat sagar mota daude Euskal Herrian.

Artoa euskal lurraldeetara iritsi zenean, sagardogintzak gainbehera izan zuen. Gainera, gero eta arrantzontzi gutxiago itsasoratzen ziren, eta sagardo kontsumoa murriztu zuen horrek. Beraz, sagardogintza bigarren mailako lanbide bihurtu zen, Gipuzkoan batez ere, sagardotegi ezagunenak dituen lurraldea.


Sagardotegi sasoia urtarrilean hasi eta apirilean amaitzen da, eta, upeletik zuzenean hartutako sagardoarekin batera, bakailao tortilaz, txuletaz eta Idiazabalgo gaztaz osatutako ohikoa menua dasta daiteke.


Sagardoaren Lurraldeari buruzko informazio gehiago nahi izanez gero, ikus gastromapa.

Sagardo Foruma

Gaur egun, sagardoak funtsezkoa izaten jarraitzen du gure kulturan, gastronomian eta sozializatzeko moduan. Horixe erakusten dute Sagardo Foruma bezalako egitasmoek, sagardoari loturiko ekitaldi garrantzitsuenetakoa. 2021eko azaroaren 18tik 21era egingo da, Sagardoa eta natura, lurraldeak lotuz izenburupean. IV. edizioa izango da, eta hainbat jarduera egingo dira lau egun horietan zehar:

  • Jardunaldi teknikoak. Sagarraren hazkuntzari eta kulturari buruzko hitzaldiak, negozio aukerak sagarraren munduan eta produktuen dastaketan, eta sagardoari eta turismoari buruzko hitzaldiak.

  • III. Nazioarteko Sagardo Lehiaketa. 2021eko azaroaren 19an eta 20an egingo da, Astigarragan (Erribera Kulturgunea). Azaroaren 10a izango da izena emateko azken eguna. Izena eman nahi baduzu, hemen dituzu lehiaketaren oinarriak.

  • II. Nazioarteko Sagardoaren Azoka 2021eko 20an eta 21ean egingo da, Donostiako Kursaal Jauregian. Publiko orokorrarentzat (eros ezazu zure sarrera hemen) eta profesionalentzat.


Sagardo Forumak sagardoari lotutako diziplinetako profesional garrantzitsuenak biltzen ditu bi urtean behin. Zalantzarik gabe, aukera ezin hobea da esperientziak eta enpresa egitasmoak trukatzeko eta besteengandik ikasteko. Leku paregabea sagardogintzaren egungo egoera ezagutzeko, eta azken joerak eta etorkizuneko aukerak aztertzeko. 

Sagardoari loturiko beste jarduera batzuk

Sagardoaren kulturak liluratzen bazaitu, lilura horri etekinik handiena ateratzeko ideia batzuk emango dizkizugu: 

  • Sagardoetxea
    15. urteurrena dela-eta, Euskal Sagardoaren Museoak jarduera programa zabala antolatu du irailerako: familian egiteko tailerrak, musika ekitaldiak, ipuin kontalariak… Bota iezaiozu begiratu bat programari eta eman izena gehien interesatzen zaizkizun jardueretan!

  • Sagartrekking
    Mendi txangoak atsegin badituzu, Sagardoaren Lurraldeak ez dizu hutsik egingo. Gozatu kolorez beteriko sagasti, baserri eta bidexketan barrena! Zure esku dago ibilaldia gidari aditu batekin egitea ala ez.

  • Sagarcycling
    Nahiago duzu bizikletan oinez baino? Orduan, plan hau zuretzat aproposena da, bizikletan egiteko moduko ibilbide bat dagoelako Donostiatik Astigarragara. Behin sagardoaren lurraldearen bihotzera iritsita, Sagardoetxea bisitatu ahal izango duzu, Euskal Sagardoaren Museoa, eta sagardoa dastatu pintxo bikainez lagunduta. Ezagut ezazu bertatik bertara txotxaren erritoa!

    sagarcycling esperientzia

  • Canoeing eta sagardotegia
    Kirola, gastronomia eta euskal kultura Urumea ibaian barrena kanoaz eginiko ibilbide batean.  Sagardotegiko menu tradizionalarekin amaitzen den ibilaldi gidatu bat da. Zer gehiago eska daiteke?

  • Tourrak
    Sagardoaren Lurraldeak era guztietako tourrak eskaintzen ditu Sagardoaren Lurraldeko herrietan barrena: sagardoaren bidea, paseoak bizikleta elektrikoan, bisita gidatuak Astigarragan, dastatzeak eta askoz gehiago!

  • Sagardoaren ibilbidea
    Hernanin hasi, Astigarragatik igaro eta Santiagomendin amaitzen den ibilbidea da, itsasertzeko Donejakue bide ezagunaren zati bat. Paisaia berdeenetatik sagardotegi ezagunenetaraino, gure kulturaz blaituko zara bide honetan.

  • Sagardoa eta itsasoa
    Egun beteko plana da, jarduerez beterikoa, sagardoaren eta itsasoaren arteko lotura ezagutzeko bertatik bertara. Ibilaldia hasteko, bisitariak Pasaiako portuan itsasoratuko dira, Albaola Itsas Kultur Faktoria helmuga dutela, baleontzi baten erreplika ikusteko. Portura itzultzean, planak Sagardoetxearen bisitarekin jarraituko du. Amaitzeko, afaria betiko sagardotegi batean. Plan hobeagorik bururatzen zaizu?

     Albaola Itsas Kultur Faktoria

  • Tailerrak
    Sagardoaren Lurraldeak, urte osoan zehar, sagardoarekin eta sagar bilketarekin loturiko tailerrak antolatzen ditu. Kontsultatu zure agenda eta ez hutsik egin esperientzia bikainak bizitzeko aukera hau, familian, lagunekin edo bikotekidearekin.

  • Arrauna eta sagardotegia
    Zure betiko ametsa izan bada arraunlari izatea, hauxe duzu aukera! Oria ibaian arraun egingo duzu traineru batean, monitore batekin. Amaitzean, sagardotegi menu goxo bat dastatuko duzu.

  • Sagardo Eguna
    Sagardo Eguna herri batean baino gehiagotan ospatzen da. Hona hemen ezagunenak:

     Gogoratu azken bi urteotan ekitaldi hauetako batzuk bertan behera gelditu direla, osasun egoeragatik. Beraz, egun horietako batera joan nahi baduzu, bilatu informazio eguneratua.

 

Ikus dezakezunez, era asko daude sagardoaren kultura modu praktiko batean ezagutzeko: sagardoa eginez, dastatuz edo lehenengo euskal ekoizleen urratsei jarraituz. Zer aukeratuko duzu?

fab fa-facebook-square fab fa-twitter-square fab fa-linkedin fab fa-pinterest
Imágenes
Posts del mismo autor

Ver otros posts

fas fa-chevron-right
info@euskadigastronomika.eus

La excelencia de los productos y el buen hacer de nuestros cocineros son señas de identidad de Euskadi. Para potenciar esta forma de entender la gastronomía hemos creado Euskadi Gastronomika, una red formada por restaurantes, bares, tiendas y otros establecimientos gastronómicos que cumplen una serie de criterios de exigencia y compromiso.

¡Si buscas calidad, busca el sello de Euskadi Gastronomika!

Euskadi Turismo Tripadvisor Google Places Eusko Jaurlaritza