Te damos la bienvenida de nuevo. ¡Inicia sesión!
No pasa nada. Introduce tu dirección de correo electrónico y te enviaremos un enlace para restablecer la contraseña.
¿Quieres registrarte en Euskadi Gastronomika? Esta opción es válida para todas las empresas que han superado con éxito el proceso de incorporación y que forman parte de Euskadi Gastronomika.
Si quieres más información no dudes en informarte en info@euskadigastronomika.eus
Kaixo! Hemos recibido tu solicitud de registro. En breve te enviaremos la confirmación. Eskerrik asko!
Te explicamos el modo de restablecer la contraseña:
Kontu ezezagun asko daude oraindik Euskadiko sagarrari eta sagardogintzari buruz. Nolanahi ere, euskal sagarrondoei buruzko lehen aipamena 1024koa denez, argi dago funtsezko elementu bat dela aspalditik. Hainbat teoria daude, eta batzuek diote Afrikatik iritsi zela, edo hegazti migratzaileen bidez.
Gure kulturaren zati handi bat sagardoari lotua dago. Ohiko edaria zen garai bateko euskaldunentzat, eta marinelek edaten zuten eskorbutoa bezalako gaitasunen erremedio gisa. Itsasontzien bodegak lepo betetzen zituzten “medizina” preziatuaz beteriko upelekin, eskifaia kide bakoitzak hiru litro edaten baitzituen egunean. Dolare-baserriak lurralde osora zabaldu ziren, biztanleria osoa asebete ahal izateko.
Sagardoaren ekoizpen prozesua irail amaieran edo urri hasieran hasten da, eta bost fase ditu:
Sagarrak banan-banan biltzen dira kizkia izeneko tresna batekin. Gaur egun, 14 bat sagar mota daude Euskal Herrian.
Artoa euskal lurraldeetara iritsi zenean, sagardogintzak gainbehera izan zuen. Gainera, gero eta arrantzontzi gutxiago itsasoratzen ziren, eta sagardo kontsumoa murriztu zuen horrek. Beraz, sagardogintza bigarren mailako lanbide bihurtu zen, Gipuzkoan batez ere, sagardotegi ezagunenak dituen lurraldea.
Sagardotegi sasoia urtarrilean hasi eta apirilean amaitzen da, eta, upeletik zuzenean hartutako sagardoarekin batera, bakailao tortilaz, txuletaz eta Idiazabalgo gaztaz osatutako ohikoa menua dasta daiteke.
Sagardoaren Lurraldeari buruzko informazio gehiago nahi izanez gero, ikus gastromapa.
Sagardo Foruma
Gaur egun, sagardoak funtsezkoa izaten jarraitzen du gure kulturan, gastronomian eta sozializatzeko moduan. Horixe erakusten dute Sagardo Foruma bezalako egitasmoek, sagardoari loturiko ekitaldi garrantzitsuenetakoa. 2021eko azaroaren 18tik 21era egingo da, Sagardoa eta natura, lurraldeak lotuz izenburupean. IV. edizioa izango da, eta hainbat jarduera egingo dira lau egun horietan zehar:
Sagardo Forumak sagardoari lotutako diziplinetako profesional garrantzitsuenak biltzen ditu bi urtean behin. Zalantzarik gabe, aukera ezin hobea da esperientziak eta enpresa egitasmoak trukatzeko eta besteengandik ikasteko. Leku paregabea sagardogintzaren egungo egoera ezagutzeko, eta azken joerak eta etorkizuneko aukerak aztertzeko.
Sagardoari loturiko beste jarduera batzuk
Sagardoaren kulturak liluratzen bazaitu, lilura horri etekinik handiena ateratzeko ideia batzuk emango dizkizugu:
Gogoratu azken bi urteotan ekitaldi hauetako batzuk bertan behera gelditu direla, osasun egoeragatik. Beraz, egun horietako batera joan nahi baduzu, bilatu informazio eguneratua.
Ikus dezakezunez, era asko daude sagardoaren kultura modu praktiko batean ezagutzeko: sagardoa eginez, dastatuz edo lehenengo euskal ekoizleen urratsei jarraituz. Zer aukeratuko duzu?
Ere gustatuko zaizu: La cultura de la sidra en euskadi
La excelencia de los productos y el buen hacer de nuestros cocineros son señas de identidad de Euskadi. Para potenciar esta forma de entender la gastronomía hemos creado Euskadi Gastronomika, una red formada por restaurantes, bares, tiendas y otros establecimientos gastronómicos que cumplen una serie de criterios de exigencia y compromiso.
¡Si buscas calidad, busca el sello de Euskadi Gastronomika!