Imágenes
Posts del mismo autor

Ver otros posts

fas fa-chevron-right

THE BASQUE ROUTE ⭐  ZAPORE HANDIKO IBILBIDEA

THE BASQUE ROUTE ⭐  ZAPORE HANDIKO IBILBIDEA

BLOG GASTROMAPA PARTNERS RECETAS fas fa-bars BLOG GASTROMAPA PARTNERS RECETAS PROFESIONALES fas fa-sign-in-alt fas fa-flag Español Euskara English fas fa-share-alt fab fa-facebook-square FACEBOOK fab fa-twitter-square TWITTER fab fa-instagram INSTAGRAM fab fa-flickr FLICKR fab fa-youtube-square YOUTUBE fas fa-search
Login
{{ login_error.message }}

Te damos la bienvenida de nuevo. ¡Inicia sesión!

Login Accediendo...
¿Olvidaste la contraseña?
¿Aún no tienes una cuenta? Registrarse
Al continuar, confirmas tu conformidad con nuestra Política de privacidad y Términos de uso.
{{ forgot_password_error.message }}

¿Has olvidado tu contraseña?

No pasa nada. Introduce tu dirección de correo electrónico y te enviaremos un enlace para restablecer la contraseña.

Enviar enlace Enviando...
Cancelar
Registro
{{ register_error.message }}

¿Quieres registrarte en Euskadi Gastronomika? Esta opción es válida para todas las empresas que han superado con éxito el proceso de incorporación y que forman parte de Euskadi Gastronomika.

Si quieres más información no dudes en informarte en info@euskadigastronomika.eus

Registrar nuevo usuario Registrando...
¿Ya tienes una cuenta? Iniciar sesión
Al continuar, confirmas tu conformidad con nuestra Política de privacidad y Términos de uso.
¡Usuario registrado correctamente!

Kaixo! Hemos recibido tu solicitud de registro. En breve te enviaremos la confirmación. Eskerrik asko!

Aceptar
Link enviado con éxito

Te explicamos el modo de restablecer la contraseña:

  • Abre el correo electrónico que hemos enviado a {{ forgot_password_form.email }}
  • Haz clic en el enlace del correo electrónico para restablecer la contraseña.
Buscar fas fa-location-arrow Cerca de mí
22/07/2021

THE BASQUE ROUTE: ZAPORE HANDIKO IBILBIDEA

Bidaia bat antolatzerako orduan, hartu beharreko lehenengo erabakietako bat mendiz inguratutako naturgune bateko landa-helmuga bat aukeratzea edo hondartza amaigabeez gozatzeko leku batera bidaiatzea da. Baina zergatik aukeratu bata ala bestea?

The Basque Route eskema guztiak apurtzen dituen proposamen bat da, izan ere, bere 8 etapetan Euskadi osorik ezagutzeko aukera ematen du: hiriak, natura, kultura eta, nola ez, bere gastronomia ikusgarria.

Ibilbide bakoitzak gure lurraldearen alderdi desberdin bat erakusten du, zuk erabakitzen duzu zein eta zenbat egin nahi dituzun, gida, autoa edo motorra hartu besterik ez duzu egin behar eta abentura berri honi ekin! Denborak zuk markatzen dituzu.

Ibilbide bakoitzean zer egin eta zer ikusi proposatzen dizugu, etapa bakoitzeko paraje ikusgarrienak erakutsiz eta, batez ere, arreta gure kultura gastronomikoan jarriz.

 

1. etapa. Bilbao - Lekeitio

Etapa honetan Bilbo handitik abiatuko zara, eta ezin izango duzu hiriko gozoki tipikoez osatutako gosaria dastatzeko aukera alde batera utzi: gurinezko opila, arroz-pastela, karolina... Eta pilak kargatu ondoren, Erriberako Merkatua bisitatuko duzu, munduko merkatu estalirik handiena. Gune horretan, lehen kalitateko produktuak erosteaz gain, gastronomia-tailerrak eta sukaldaritza-ikastaroak ematen dira.

Lehenengo geldialdia Getxon egingo duzu, 5 gunez osatua (Andra Mari, Algorta, Areeta, Neguri eta Romo), bertako hondartzengatik, itsaslabarrengatik eta Abrako Badiagatik ezaguna. Kostako 10 kilometro hauetan paseo on bat egiteko aukera izango duzu. Algortako Portu Zaharra ikustea ezinbestekoa da. Bertan, pintxo onenez itsasoaren aurrean gozatzeko aukera izango duzu. Aprobetxatu jateko!

Kostaldeko herri batetik beste batera, hurrengo geltokia Bakio izango da, hondartza, kala eta jauregiengatik nabarmentzen den herria, baina, batez ere, gure harribitxietako batetik hain gertu egoteagatik: Gaztelugatxeko San Juan. Txakolinaren Museoa - Txakolingunea bisitatzea proposatzen dizugu. Bertan, Euskadiko ardo bereizgarri hau dastatu eta bertako berezitasunak ezagutu ahal izango dituzu.

Lekeitiora abiatu aurretik, Gernikan geldialdi azkar bat egitea gomendatzen dizugu, inguruko gozorik dastagarrienetako bat probatzeko: Bidaguren gozotegiko Ori-Baltzak. Eraman dezakezun souvenir onena!

Etapa honi amaiera emateko, Lekeition porturatuko zara, herri arrantzale eder batean, non itsasargi batek, uharte batek eta bere hondartzak hitzik gabe utziko zaituzten. Amaitu eguna arraina txingarretan jaten!

 

2. etapa. Lekeitio - Zarautz

Bigarren ibilbide hau Lekeition hasten da, portuan gosaldu ahal izango duzu itsasoari begira, eta astegun batean bazoaz, arrain freskoa deskargatu eta Prim erretegiaren aurrean edo arrain-lonjaren aurrean jartzen dute salgai.

Lekeitiotik Ondarroara abiatuko zara, itsasaldeko herrixkara, itsas zaporeko Erdi Aroko kalexkaz betetako alde zahar enblematiko batekin. Kresaltartin Turismo Neskatilaken eskutik, arrain salerosketa simulakro bat izango duzu kofradia berrian, lan nekeza nola egiten zuten azaltzeko.

Ondoren, Bizkaitik irtengo zara Gipuzkoarik gozoenean murgiltzeko, izan ere, Azpeitian geldituko zara Inaziotarrak dastatzeko, almendra, hostorea eta krema oinarri dituen postrea. Hurrengo etenaldia Zumaian izango da, flyschen paradisua, Geoparkea, bisita gidatu gastronomiko bat egiteko. Eta irailean bazoaz, gogoan izan, 19an Olarro Eguna ospatzen dela Itzurungo hondartzan, Juego de Tronos telesailaren zati bat filmatu zen tokian.

Geroxeago, Getaria herri gipuzkoarra ezagutu behar duzu, beste herri arrantzale eder bat. Hara iritsitakoan, bere portutik buelta bat eman eta hango jatetxe batean energia berreskuratzea gomendatzen dizugu. Ondoren, Gaintza txakolin-upategia bisitatzea gomendatzen dizugu. Bertan dastaketak eta bisita gidatuak egin ahal izango dituzu.

Bigarren etapa hau Zarautzen amaituko duzu, eta malekoitik buelta bat eman ostean, bere ohiko giroan murgilduko zara pintxorik goxoenak dastatzeko.

 

3. etapa. Zarautz - Donostia

Zarautzen lasai gosaldu eta paseatu ondoren, hartu autoa edo motorra eta gidatu Oriora. Etapa honetan, bisigua parrillan prestatzen ikasiko duzu Orio estilora! ekitaldian. Hare gehiago, dastatu ahal izango duzu. Ostirala bada, Xixario jatetxean edo Orioko Barran egingo duzu.

Hurrengo geldialdia Hondarribian egingo dute, bertako hirigune historikoak eta La Marina auzo alaiak liluratuko zaituzte. Eman buelta bat hurrengo helmugara joan baino lehen!

Irten Pasaiarutz, itsas tradizioa duen eta ondare kultural zabala duen herria. Hemen, Albaola faktoria bisitatuko duzu. Bertan, arrantzaleen jatorria, tradizioa eta itsasoz bestaldera zihoazen baleazaleen historia ezagutuko dituzu. Gainera, XVI. mendeko ontzi bat nola eraikitzen den bertatik bertara ezagutzeko aukera izango duzu.

Donostiara bidean, zinemako hiri honetan egingo duzu geldialdia. Hondartzetan zehar paseo luze bat ematea gomendatzen dizugu, eta alde zaharrean pintxo on batzuez gozatzea.

 

4. Etapa. Donostia – Vitoria-Gasteiz 

Donostiako terrazaren batean itsasoari begira gosaldu ondoren, Euskadi Gastronomikako jarduera-enpresaren batean tour edo tailer gastronomiko bat egitea gomendatzen dizugu.

Ondoren, Astigarragara abiatuko zara, sagardoaren sehaskara. Herria ezagutzeko osteratxoa egitea eta bertako sagardotegi ospetsu batean bazkaltzea gomendatzen dizugu. Eta digestioa egiteko, zer hobe erosketak egitera joatea baino? Egin geldialdi bat Tolosan eta eman buelta bat bere merkatuan zehar, larunbata bada, bertako produktu tipikoak erosi ahal izango dituzu. Dena den, ezin zara Tolosatik joan bertako gozorik ezagunenak erosi gabe: zigarroak eta teilak.

Tripa beteta daukazunean, Ordiziara joan. Bertan, D'elikatuz Elikadura eta Gastronomia Zentroa aurkituko duzu, gure gastronomia hobeto ezagutzeko.

Hurrengo planak Idiazabal gazta famatuarekin du zerikusia. Bere elaborazio prozesua ezagutu eta Idiazabalgo Gaztaren Interpretazio Zentroan probatu ahal izango duzu.

Utzi Idiazabal atzean Gasteizera joateko. Paseo on bat eman historiaz eta horma-irudiz betetako kale zoragarrietan barrena, eta pintxo sorta ederra dastatu eguna agurtzeko.

 

5. etapa. Vitoria-Gasteiz – Guardia 

Goizean, Gasteizko Handizkako Azokako gastro-tabernaren batean gosaldu eta merkatu moderno honen egunerokotasunaz gozatu.

Hurrengo geltokia Agurainen izango da, pagadi ikusgarriz eta interes artistikoa duen alde zaharrez inguratuta. Udalerri honetan, Olbea Pilsner bisitatuz garagardo artisaua nola egiten den bertatik bertara ezagutzeko aukera izango duzu.

Elciegora abiatu aurretik, Arabako Lautadako jatetxeren batean bazkaltzea gomendatzen dizugu. Elciegon, Arabako Errioxaren hegoaldean, Ardoaren Hiriko Frank Gehryren hotelaren forma dotoreek ongietorria egingo dizute, eta, gainera, Marques del Riscal upategia bisitatzeko aukera izango duzu. Arabako Errioxan ardoaren munduari buruzko plan eta esperientzia ugari aurkituko dituzu, upategi ugari bisitatzeaz gain mahastien artean paseatu eta bazkaldu ahal izango duzu, baita sakonerak bisitatu edota ardogileekin dastaketak egin ere.

Eguna amaitzeko, Guardian afari arin bat hartzea eta iluntzean kalez kale ibiltzea gomendatzen dizugu.

 

6. etapa. Guardia – Urduña

Guardian esnatuko zara, harresiz inguratutako herria eta Arabar Errioxako hiriburua. Gosaldu eta goizeko osteratxoa egin ondoren, Gesaltza Añanara joango zara Gatz Harana ezagutzera. Interpretazio zentrora iritsitakoan, bisita gidatu bat erreserbatu ahal izango duzu bertako historia eta tradizioa sakon ezagutzeko, baita gatzarekin lotutako produktuak erosteko ere.

Aprobetxatu Añanan bazkaltzeko Urduñara abiatu aurretik. Han bisita gidatu bat erreserbatu ahal izango duzu, eta bertako upeltegi batean bazkaldu. Multzo historiko-monumental izendatutako hiribildua da, beraz, alde zaharretik pasa eta monumentu ugariz gozatu.

Eguna amaitzeko, janari tradizionaleko jatetxe batean afaldu edo pintxo afari arin bat egin dezakezu.

 

7. etapa. Urduña – Bilbao 

Gosaldu Urduñako gozotegi batean eta Nerbioiko Jauzia aldera abiatu, naturak eskaintzen duen ikuspegirik ikusgarrienetako batera. Eman buelta eder bat gosea egiteko!

Energia gastatu ondoren, berreskuratzea tokatzen da, eta zer plan hoberik txokolategi bat bisitatzea baino? Balmasedan geldialdi bat egin eta Kaitxo bisitatu ondoren, bertako produktu azpimarragarrienak dastatzeko aukera izango duzu. Aprobetxatu herria ezagutzeko eta Erdi Aroko kaleetatik buelta bat emateko, eta, animatzen bazara, probatu bere putxera ospetsuak (babarrunak sakramentuekin). Plan perfektua!

Galdamesko Upategira joatea gomendatzen dizugu, handik gertu. Bertan, ardo-kultura euskalduna ezagutzeaz gain, gure ardo goxoa dastatzeko aukera izango duzu.

Bilborako bidean, Santurtzin geldialdi bat egitea proposatzen dizugu, eta itsas zaporeaz jabetzea, arrain bat txingarretan edo pintxo barietatean dastatzea, eta eguna amaitzeko Bilbo gauenean paseatzea.

 

8. etapa. Lekeitio – Vitoria-Gasteiz

Lekeitioko herri arrantzalea ezagutu aurretik, Trinkete tabernan gosaldu dezakezu, Euskadiko ohiko frontoi baten ondoan, esku pilotan jokatzen jarraitzen den trinketeetako bat.

Hurrengo geldialdia Abadiño izango da. Bertan, Alluitz Naturara joan zaitezke, ardi latxaren artileari buruz gehiago ikasteko eta ardi latxaren zuntza manipulatzeko. Gainera, kit bat eraman dezakezu etxera.

Gure kulturari buruz zerbait gehiago ikasi ondoren, Durangon gelditu eta hiribildu eder honetan barrena joan zaitezke, ondare arkitektoniko interesgarriduna. Jan ezazu bertako jatetxe xarmangarri batean.

Ondoren, Aramaioko Olaetan egin geldialdia, Maider Unda olimpikoaren Atxeta gaztandegian. Bisita gidatu bat egin ahal izango duzu ardi latxaren berezitasunak ezagutzeko (gure arraza autoktonoa), gazta bat nola egiten den ikusteko, eta onena, jaki preziatu hau dastatzeko.

Azken etapa hau amaitzeko, zoaz Gasteizera eta, hiri atsegin honetan paseatu ondoren, bisitatu gozotegi tipikoetako bat, gozoen oroigarri bat eramateko.

Hauek dira gure proposamenak, gure lurraren eta gure gastronomiaren onena ezagutu dezazun. Guztiak egin ditzakezu edo gehien gustatzen zaizkizunak uztartu.

 

Prestatu zaitez Euskadin zehar bidaia zaporetsu bat egiteko!

 

*  Agian ere gustatuko zaizu: The basque route, a route with lots of flavour

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fab fa-facebook-square fab fa-twitter-square fab fa-linkedin fab fa-pinterest
Imágenes
Posts del mismo autor

Ver otros posts

fas fa-chevron-right
info@euskadigastronomika.eus

La excelencia de los productos y el buen hacer de nuestros cocineros son señas de identidad de Euskadi. Para potenciar esta forma de entender la gastronomía hemos creado Euskadi Gastronomika, una red formada por restaurantes, bares, tiendas y otros establecimientos gastronómicos que cumplen una serie de criterios de exigencia y compromiso.

¡Si buscas calidad, busca el sello de Euskadi Gastronomika!

Euskadi Turismo Tripadvisor Google Places Eusko Jaurlaritza